Skip to main content

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in november

Gepubliceerd op: donderdag 30 december 2021 | 8:59
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november gemiddeld 20,9 procent hoger dan in november 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 20,5 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Sterke stijging olieprijzen

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld bijna 71 euro. Dat was ruim 90 procent meer dan een jaar eerder. In oktober 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 72 euro, ruim het dubbele van een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in november 92,7 procent duurder dan in november 2020. In oktober lagen de prijzen 102,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in november 45,6 procent hoger dan een jaar eerder. In oktober lagen de prijzen 41,3 procent hoger dan in oktober 2020.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in november hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in november

De afzetprijzen van de industrie zijn in november ten opzichte van oktober met 0,7 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 1,2 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt met 0,4 procent toe.