Skip to main content

Kostenvoordeel belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden

Gepubliceerd op: donderdag 03 maart 2022 | 9:51

Elektrisch rijden wordt steeds normaler onder Nederlanders. Deze autorijders zijn kostenbewust en kopen vaker een gebruikte elektrische auto. Ook kiezen ze vaker voor privélease. Dit omdat het financieel aantrekkelijker is dan de aanschaf van een auto. Een elektrische auto (EV) wordt steeds meer gewoon een auto die lekker rijdt.

Deze resultaten kwamen naar voren uit een onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Vereniging Elektrische Rijder (VER) naar de ervaringen van automobilisten die nu al elektrisch rijden. Wat stimuleert hun keuze, zijn ze tevreden met elektrisch rijden en welke belemmeringen ervaren ze? Voor het onderzoek werden 2400 respondenten bevraagd.

Privélease en tweedehands
Ongeveer de helft van bevraagden is een zakelijke rijder. De rest gebruikt de elektrische auto privé. Voor deze groep is de mogelijkheid tot privélease belangrijk. 73% van de privélease-rijders geeft aan dat deze mogelijkheid hen over de streep trok om elektrisch te gaan rijden. Van de EV-rijders die in 2021 elektrisch gingen rijden, deed 28% dat in een tweedehands auto, terwijl dat in 2019 nog 16% was.

Financiële prikkel is belangrijk
Financieel voordeel is een belangrijke stimulans voor particuliere en zakelijke rijders. Voor particulieren is vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting een belangrijke prikkel om voor een elektrische auto te kiezen en elektrisch te blijven rijden. Van de huidige rijders vroeg 53% subsidie aan sinds de openstelling van de Stimuleringsregeling elektrische personenauto particulieren (SEPP).

Ook voor zakelijke EV-rijders zijn financiële redenen belangrijk. Zij geven aan dat de verlaagde bijtelling voor hen een belangrijke voorwaarde is. Daarnaast geeft een derde van de leaserijders aan bij de huidige bijtelling (verhoogd naar 16%) niet opnieuw te kiezen voor een elektrische auto.

Investeren in overstap elektrisch
Verder blijkt uit het onderzoek dat autobezitters bereid zijn te investeren in de overstap van een brandstofauto naar een elektrische. 72% stapte over van een tweedehands brandstofauto naar een nieuwe elektrische, zowel via private lease als via aankoop van een nieuw voertuig.