Skip to main content

Detailhandel zet ruim 8 procent meer om in juni

Gepubliceerd op: maandag 31 juli 2023 | 16:27

De detailhandel heeft in juni 8,1 procent meer omgezet dan in juni 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 1,4 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 10,8 procent en de omzet van de non-foodsector met 7,1 procent. Online is 5,2 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juni. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 9,0 procent hoger dan in juni 2022.

Omzet non-foodwinkels ruim 7 procent hoger

De omzet van de non-foodwinkels groeide in juni 2023 met 7,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 0,3 procent lager dan een jaar eerder.

De kledingwinkels, de drogisterijen, de winkels in recreatie-artikelen, de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in consumentenelektronica en de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in juni meer omgezet dan in juni 2022.

Omzet winkels in voedingsmiddelen bijna 11 procent hoger

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in juni 10,8 procent meer omzet behaald dan in juni 2022. Het verkoopvolume was 1,7 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 12,0 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 2,5 procent hoger.

Online ruim 5 procent meer omgezet

De online omzet was in juni 5,2 procent hoger dan in juni 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 2,0 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 9,1 procent hoger.

De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in overige non-foodartikelen lag in juni 2023 hoger dan in juni 2022. De online omzet van de consumentenelektronica was lager dan een jaar eerder.